Sardinie Blue zone

Vitaliteitspiramide: handleiding tot gezond en vitaal leven

Er zijn plaatsen in de wereld waar mensen vitaler, langer en gezonder leven dan ergens anders op de wereld. Mensen die in deze gebieden wonen worden gemiddeld 90 of zelfs 100 jaar, in goede gezondheid, zonder medicijnen of invaliditeit. Waar zijn deze gebieden en wat kunnen ze ons leren?

Deze gebieden worden blauwe zones genoemd en zijn: het Italiaanse eiland Sardinië, Okinawa in Japan, Loma Linda in California, het geïsoleerde Nicoya in Costa Rica Peninsula en Ikaria, een geïsoleerd Grieks eiland.
Als Italië-fan bezoek ik graag Sardinië, en ben iedere keer weer onder de indruk van de rust, vriendelijke mensen, schoonheid en het heerlijke eten.

Mensen leven er in harmonie met hun omgeving en hebben een sterke onderlinge sociale band.

Men leeft zonder enige vorm van stress, deelt het geluk en verdriet met familie/vrienden, heeft het gevoel een doel te hebben in het bestaan met een gezonde dosis aan spiritualiteit en zorgt voor voldoende slaap. Mensen in deze zones gebruiken in hun dagelijks voedingspatroon o.a. veel gezonde oliën en honing.

Het is nooit te laat om onze leefstijl aan te passen. Verschillende studies tonen aan dat een drastische verbetering van de levensverwachting en gezondheid kunnen terugkeren, zeer snel na het corrigeren van een slechte levensstijl. Het creëren van de juiste omgeving voor jezelf speelt hierbij een belangrijke rol.

De Vitaliteitspiramide is gebaseerd op deze Blue Zones en kan worden gebruikt als een Leefstijlgids; een handleiding tot een gezond en vitaal leven.

* Voeding

  • 80% regel

Verlaag je calorie-inname met 20%. De Okinawaanse 2500-jaar oude confucianistische mantra die altijd voor de maaltijd wordt opgezegd herinnert hen eraan om te stoppen met eten als hun maag voor 80 procent vol is. De 20% tussen het niet hongerig meer zijn en een vol gevoel kan het verschil zijn tussen het verliezen van gewicht of juist dikker worden. Mensen in de blauwe zones eten hun kleinste maaltijd in de late namiddag of in de vroege avond en eten de rest van de avond niet meer.

  • Bonen en plantaardig voedsel

Het zelf verbouwen en eten van alle soorten bonen, zoals tuinbonen, zwarte bonen, sojabonen en linzen, zijn de hoeksteen van de meeste honderdjarige diëten. Vlees (meestal varkensvlees) wordt slechts in kleine porties gemiddeld vijf keer per maand gegeten.

  • Wijn

In alle Blauwe zones (behalve Adventisten) drinkt men regelmatig, vaak dagelijks, met mate alcohol. 1-2 glazen per dag en dan tijdens het eten of het gezellig samenzijn met vrienden.

* Beweging –  natuurlijk

De mensen uit De Blauwe zones gebruiken geen vitaminepreparaten of bezoeken sportscholen. In plaats daarvan leven ze in een omgeving die hen voortdurend stimuleert om te bewegen zonder erbij na te denken. Ze tuinieren en hebben weinig mechanische hulpmiddelen voor het werk in huis en tuin.

* Stress – zo min mogelijk

Ook in de Blauwe Zones ervaart men stress, want dat hoort bij het leven. Erg veel stress leidt echter tot chronische ontsteking en andere ernstige leeftijdgebonden ziekten. Mensen uit de Blue Zones hebben dagelijkse routines om die stress af te schudden. In Okinawa neemt men een paar momenten per dag om aan hun voorouders te denken (meditatie), In Ikaria doet men overdag een dutje (voldoende rustmomenten) en in Sardinië kent men een happy hour (plezier!).

Blauwe Zone
Sardinië Cala Gonone – Blauwe Zone

* Werk

Doe werk waarvoor je van binnenuit gemotiveerd bent, niet omdat het moet.

* Relaties

  • Gelijkgestemden

Maar vijf van de 263 honderdjarigen die werden geïnterviewd behoorden niet tot een geloofsgemeenschap. Hieruit mag worden opgemaakt dat het behoren tot een groep waarmee regelmatig wordt samengekomen een positieve invloed heeft op de gezondheid.

  • Familie

Alle geïnterviewde honderdjarigen in de Blue Zones stellen hun familie en geliefden op de eerste plaats. Ouders en grootouders worden in huis genomen of wonen in de buurt van de woning. Ze zijn trouw aan een levenspartner en zetten zich in voor de relatie en ze investeren tijd en liefde in hun kinderen. Ook gaan mensen niet met pensioen, maar blijven naar vermogen actief tot het einde van hun leven.

  • Vriendenkring

Een goede vriendenkring en voldoende sociale contacten dragen bij aan een extra lange levensverwachting. Okinawanen creëren “moais”, groepen van vijf vrienden die zich voor het leven aan elkaar verbinden en elkaar levenslang ondersteunen.

* Zingeving – ken je doel

In Japan noemt men het “Ikigai” en in Costa Rica “plan de vida,” Vrij vertaald betekent het datgene waar je in de ochtend voor wakker wilt worden. Het hebben van een doel kan zelfs zeven jaar extra levensverwachting opleveren.

Je moet het zelf doen, maar niet alleen

  • Doe zoals de vitale ouderen en durf je emotionele indrukken uit te drukken.
  • Leer om hulp te vragen. Begin met iets kleins wat nog niet te bedreigend is.
  • Ook plezierige emoties mogen gedeeld worden. Samen dansen of zingen is daar een mooi voorbeeld van.
  • Vrijwilligerswerk is een laagdrempelige stap om weer in contact te komen met je medemens.

Wil je ook leren hoe je meer kwaliteit in je leven kun toevoegen? Stuur me een berichtje:

carina@vitaliteitrhenen.nl

 

Bron: Sonnevelt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *