vitaliteit

Vitaliteit; wat en hoe dan?

Vitaliteit is energie (kracht) om te leven (Latijnse woord voor Vita)
Synoniemen zijn beweeglijkheid, energie, fut, levendigheid, levenskracht, veerkracht
Wie wil dat niet: gezond oud worden, energiek zijn en veerkrachtig in het leven staan.
Bij vitaliteit gaat het om een gezonde geestelijke en lichamelijke gesteldheid, ofwel om de levenskracht die iemand heeft.
Wat is dat die levenskracht, hoe werkt dat en hoe zet je de eerst stap op weg naar meer vitaliteit.

Lichamelijk en geestelijke gezondheid

Vitaliteit speelt een steeds belangrijkere rol. Mensen willen gezonder leven door gezond te eten en veel te sporten. Naast lichamelijke gezondheid, denken mensen steeds vaker aan hun geestelijke gezondheid. Men gaat bijvoorbeeld naar yoga voor innerlijke rust, maar ook sneller naar een therapeut, coach of psycholoog als men zich geestelijk niet goed voelt.

Voor een goed en gelukkig leven is vitaliteit erg belangrijk. Een mens kan lichamelijk gezond zijn, maar als de persoon zich geestelijk niet goed voelt, kan het zijn dat hij een tekort heeft aan energie om te leven.

Een ongezonde leefstijl  (zoals roken, drinken, slechte voeding, slecht slapen, weinig bewegen,veel stress) kan invloed hebben op de geestelijke gesteldheid. Omgekeerd werkt het ook. Een slechte geestelijke gesteldheid (druk hoofd, geen voldoening in werk en/of relatie, niet bezig kunnen zijn met wat je echt belangrijk vindt) zorgt voor lichamelijke klachten. De geest drukt zich uit in het lichaam, lichamelijke klachten kunnen dus iets zeggen over hoe het geestelijk met je gaat. Wie vitaal wil zijn zorgt voor balans tussen lichaam en geest.

Vitaliteit = Balans

Vitaliteit heeft betrekking op zowel je lichaam, hoofd, hart en ziel. Al deze vier onderdelen zijn op een positieve manier in balans als je vitaal bent. Je bruist van de energie, beschikt over mentale veerkracht, staat positief in het leven, ervaart levensvreugde, hebt doorzettingsvermogen en bent bevlogen. Kortom: je zit lekker in je vel, straalt en kunt de hele wereld moeiteloos aan.

Vitaliteit is ook veerkracht. Als iemand veerkracht heeft, voelt degene zich geestelijk en lichamelijk in staat om te ondernemen en te doen wat degene wil doen.

Persoonlijk

Zelf had ik eerst een crisis nodig om me bewust te worden van een vitaal leven. Ik begon met hardlopen (nou ja, hardlopen … minuutjes rennen en wandelen) In eerste instantie om m´n woede kwijt te raken, maar al gauw omdat ik het heerlijk vond. Doordat ik meer begon te bewegen ging ik automatisch op mijn voeding letten, tenslotte niet voor niets gerend. Ook dat beviel goed, ik voelde me met de week energieker. Voor het omgaan met stress had ik wat meer nodig en ging aan de studie, hiermee kwam de bewustwording. In de relationele sfeer ontmoette de liefde van mijn leven en maakte van vitaliteit mijn werk.
De zingeving zit voor mij in de liefde en de verbinding met elkaar.

Hoe dan

Een gezondere leefstijl is een stap op weg naar verandering. Veranderen doe je door dingen anders te doen. Door een radertje te verzetten krijg je automatisch een reactie in de vitaliteitspiramide. Begin met het aanpakken van een onderdeel dat je het meest dwars zit. Waar loop je tegen aan? Vraag je af op welk gebied je zou willen en kunnen veranderen. Is dat op het gebied van Voeding? Beweging? Stress? Werk? Relaties? Zingeving?

Wil je de uitdaging aangaan en een eerste stap zetten op weg naar verandering?
Stuur me een bericht: carina@vitaliteitrhenen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *