Schoonheid in Beweging

Al maanden kijkt mijn lief uit naar deze avond. Regelmatig begint hij erover, hoe het zal zijn, wat hij verwacht. Een avond waarin schoonheid en beweging samen komen.

Tabula Rasa

We namen plaats op een prima plek in de zaal (Theater De Lampegiet) vrij voorin en prettig in het midden. Naast mij zit een man, duidelijk niet helemaal op z’n gemak. Zakelijk, in pak gekleed en met een sigaret tussen zijn vingers die hij onder zijn neus houdt. Hij zit achterstevoren in zijn stoel en kijkt druk om zich heen.

“Best nog wel een grote zaal, hè?”, zegt hij tegen mij, duidelijk verlegen om een praatje. “Ja, ik werk in Utrecht, maar was om 19.00 uur al hier. M’n dochter danst namelijk mee. Ze noemen dit de Try-Out, maar ík vind dit de Première”.
“Al jaren rij ik haar het hele land door, kosten nog moeite gespaard. Enneh, geen enkele zekerheid verder op werk hè. Maar dan nu mag ze eindelijk meedoen met Isabelle Beernaert, de topchoreografe. De auditie ging goed, terwijl de dansers uit de hele wereld gecast worden. Ze is nu 20 en danst al vanaf haar derde. Ze wil niets anders”.

Ik voel lichte irritatie aan de andere kant van mijn zijde, een trotse vader stond niet in de lijn der verwachting.
De lichten doven, de muziek van Damien Rice zwelt aan en we worden verrast met bewegende natuurbeelden, intens en indrukwekkend geprojecteerd tegen de achterwand van het theater. Daartegenover begint de dans klein, intiem, met minimale bewegingen. Het gaat over schoon schip maken, een nieuwe start.

Grootste schrik

Vizsla
MileSmiles

Onze Vizsla pub Miles is nu 6 maanden oud en inmiddels ben ik over de grootste schrik heen. Als je nooit een huisdier hebt gehad, nee, nog geen goudvis, weet je niet waar je aan begint.

Al jaren hebben we het erover, man en zonen willen maar al te graag, maar ik wist genoeg redenen om het niet te doen.
Dit voorjaar was anders, ik was anders. Losser, minder vast in mijn overtuigingen en gewoontes, meer mindful. En Miles deed zijn intrede in ons gezin.

Ze lijken erg op elkaar

Een harde por tegen m’n arm doet me opschrikken. “Kijk, ze staat helemaal rechts nu! Ja, goed kijken hoor, ze lijken allemaal erg op elkaar”.
Ik reageer maar niet meer, wil niet langer uit de ban van deze prachtige dansvoorstelling gehaald worden.
In Tabula Rasa (Latijns voor schone lei, onbeschreven blad) probeert de choreograaf gewoontes met veel geweld te kenteren, om schoon schip te maken, de vrijheid op te zoeken en te voorkomen dat we klein blijven. Een samenspel tussen verschillende muziekstijlen en pure dans, met muziek van onder andere Muse, Armand Amar, Max Richter en Damien Rice.

Jachttrofee

Intensieve maanden vol liefde, geduld en (puppy)cursus hebben Miles doen opgroeien tot een gezonde, vrolijke, beweeglijke hond. Het allerliefst rent hij in het losloopbos achter Ouwehands dierenpark.
Mijn lief geniet het meest, net zoals bij de dans, van de schoonheid van zijn beweging. Miles dans en zweeft door de bossen, gaat zijn neus achterna als een echte speurhond en heeft z’n eerste (al) dode vogeltje als een jachttrofee in z’n bek gehad.

Wat brengt jou in beweging?

Wie wil er niet weleens helemaal opnieuw beginnen en alles achter zich laten? Onze geschiedenis, onze beslissingen, fouten… in één beweging van tafel vegen! Als een onbeschreven blad weer doorgaan. Het verleden vergeten, de toekomst wacht… De staat van zuiver potentieel, alles is wederom mogelijk. Opgeruimd na een hevige storm, een louterende brand, een nieuwe start. Uitgebeeld in een intense dansvoorstelling.

Met Miles heb ik een haat-liefde verhouding. Inmiddels niet meer weg te denken uit ons gezin, maar dat heeft bij mij wel even wat tijd en moeite gekost. Miles houd me een spiegel voor en leert me om mijn grenzen aan te geven, geduldig te zijn, de lat lager te leggen en mijn beperkende overtuigingen los te laten.

Bovenal is hij onvoorwaardelijk blij om me te zien, iedere keer weer.  Ook al heeft hij zelf net de kruidentuin uitgegraven en ruikt hij, heel onschuldig, naar tijm en rozemarijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *