Geen tijd? Sta eens stil

Geen tijd? sta eens even stil

Tijd? Tijd om stíl te staan? Nee joh, dat gaat niet, we moeten dóór! In deze drukke decembermaand voel je dat nog eens extra.  Doen wat er van je verwacht wordt, of waarmee je denkt indruk te maken.
Of is het misschien tijd, die néém ik niet, tenminste niet voor datgene wat juist tijd nodig heeft. En vlucht je, om jezelf te verdoven, in bingewatchen op Netflix en te te lang blijven hangen op social media. Want dat is vaak makkelijker en prettiger dan het voelen en doorleven van alle opgedane indrukken. Van het leven dus, met al z´n pijn en ongemakken.

Tijd nemen

Wanneer heb je voor het laatst echt naar iemand geluisterd? En geef je mensen om je heen je onverdeelde aandacht? Kook je nog met echte ingrediënten? En zitten jullie aan tafel met eten? Neem je de tijd om te kauwen en te proeven?

Neem je de tijd om opgedane indrukken, zoals een goed gesprek, een mooie film of een verlies te verwerken, om één te zijn met de natuur, het gevoel van tijd kwijt te raken, in een flow komt en alles vanzelf lijkt te gaan?

Dat door-razen, die race tegen de klok intrigeert me. Zelf geniet ik heel erg van stilte, aandacht voor elkaar en bewust bezig zijn. Sterker nog, ik heb het nodig om me goed te voelen. Gelukkig ben ik hierin niet alleen en tijdens een lezing voor trainers en coaches werd het fenomeen tijd besproken.

Maakbaarheid

Want wat is dat nou, dat we nergens meer tijd voor lijken te hebben. Dat alles sneller, verder en meer moet zijn. FOMO, (fear of missing out), we willen overal bijzijn en vooral niet het gevoel hebben iets te missen.
Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat we vanuit de evolutie, via verandering, Darwin en vooruitgang losgekomen zijn van God. Hierdoor is een gevoel van maakbaarheid ontstaan.

Dit gevoel van maakbaarheid zet ons in een andere tijd. Een tijd waarin je het idee krijgt zelf verantwoordelijk te zijn voor je succes. Waarin gezegd wordt dat je altijd een keuze hebt.
Door sociale media lijkt het alsof iedereen om je heen succesvol is en dat jij dat ook kan zijn als je er maar hard genoeg voor werkt. Vakanties en reizen moeten extremer en verder, het gaat om belevenissen met een selfie op Insta als bewijs.

Wie ben ik echt

Zo raken we onszelf langzaam kwijt, doen we dingen waarvan we denken dat het van ons verwacht wordt.
Los van God is deze maakbare samenleving één waardoor velen zoekende zijn naar zichzelf. Wie ben ik en hoe kan ik onder alle omstandigheden mezelf zijn en blijven.

Bewustwording zet je op het spoor. Laat ik zien wie ik echt ben?
Wat je vervolgens kan doen is letterlijk stilstaan, mediteer, let op je ademhaling, ontspan, voel, aandacht in het nu, wees dankbaar, geniet van kleine dingen, leef naar het seizoen en zoek geluk en ervaringen dichtbij huis.

Door in het nu te leven sta jíj even stil in de tijd. En dat geeft rust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *