Vitaliteit

Vitaliteitscoach
Carina Coacht

Het leven is beweging: Panta rhei

Een filosofische uitspraak van Heraclitus: Alles beweegt en alles stroomt. Het leven is altijd in beweging en vernieuwt en ontwikkelt zich voortdurend.
Wat niet goed meer functioneert wordt losgelaten; wat nog wel functioneert wordt meegenomen in het nieuwe. Het systeem (her)organiseert zichzelf als we dat toelaten en ondersteunen.

Zingeving
Als je aan jouw droom, jouw zingeving, jouw diepste wens geen gestalte geeft, ontneem je hiermee jouw kracht en jouw zelf-herstellend vermogen. Je komt in een kramp, een crisis.
Dat wat zich wil ontwikkelen en het ‘oude vertrouwde’ botsen met elkaar: er vormt zich een spanningsveld. Dit kan zich uiten in allerlei fysieke en psychische klachten. Bij groepen of bedrijven blijkt dan dat het systeem is ‘vastgelopen.’

Vitaliteitscoach
Als Vitaliteitscoach bied ik je een ondersteunende omgeving om dit proces aan te gaan en de crisis met open vizier te betreden. Elke crisis is een kans tot verandering. Laat het nieuwe dat zich wil ontwikkelen naar boven komen. Datgene wat niet meer functioneert wordt daarbij losgelaten.
Geen ingewikkelde constructies, technieken of handleiding. Geen stappenplannen.
Gewoon het proces z’n creatieve werk laten doen….

Wel of niet veranderen
Een lastige vraag.
Mensen, bedrijven of groepen willen wel veranderen maar vinden dat een lastig proces. We zijn vaak bang om te veranderen. De veel gehoorde mantra is ‘ja maar’. ‘Ja maar mijn hypotheek, mijn baan, mijn huwelijk, de winst, onze concurrentiepositie, de aandeelhouders, het bestuur enz.’ Veranderen gaat altijd gepaard met de angst voor verlies van controle.

Veranderen doe je door wat anders te doen.
Verandering werk alleen als je gemotiveerd bent van binnenuit (intrinsiek), op basis van zingeving, gekoppeld aan een doel groter dan jezelf. Belangrijk hierbij is:

  • Autonomie (zelfstandig, eigen leven bepalen)
  • Meesterschap (nieuwe dingen leren, ergens steeds beter in worden, roeping)
  • Zingeving (bijdragen aan zinvolle zaken)

Voor wie
Voor iedereen die behoefte heeft aan verandering, vastloopt of in een crisis verkeert.

Als je een hulpverlener zoals een huisarts, psycholoog of coach bezoekt, zit je in een veranderingstraject. Datzelfde geldt ook voor groepen of bedrijven die zich willen ontwikkelen. De symptomen zijn het teken dat het systeem wil veranderen, maar wordt tegengehouden uit angst.

Wat levert het je op

  • Inzicht en actieve deelname
  • Integreert alle elementen die invloed hebben op ons leven en gezondheid (leefstijlpiramide)
  • Het bereiken van een optimaal resultaat met minimale inspanning. Energiebesparing is het geheim van vitaal, gezond leven en oud worden!
  • Toename van je vitaliteit

De coaching sessies zijn complementair, niet bedoelt als therapie en op basis van gelijkwaardigheid. Je verandert door iets anders te doen met gebruikmaking van de Vitaliteitspiramide. Soms is één uur voldoende, maar vaak is er ook behoefte aan een aantal vervolgsessies. De gesprekken kunnen in mijn praktijk gevoerd worden, maar ook buiten in de natuur.